
Wat is de programmeermodus op uw camera en wanneer moet u deze gebruiken?
De programmamodus is een van die “vreemde” camera-instellingen – een die de meeste mensen nooit proberen, omdat ze gewoon niet begrijpen hoe het hun fotografie kan helpen.
Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is de programmeermodus eigenlijk best handig. Daarom wil ik in dit artikel alles delen wat je moet weten over deze modus, waaronder:
- Wat is het eigenlijk?
- Hoe het werkt
- Hoe het te gebruiken voor geweldige resultaten
Dus als je klaar bent om een meester in de programmeermodus te worden, laten we dan beginnen.
Wat is de programmeermodus?
De cameramodusknop werkt op een soort continuüm. Aan de ene kant heb je Handmatige modus, waarmee u volledige controle heeft over de drie blootstellingselementen: sluitertijd, opening, en ISO. Aan de andere kant heb je Automatische modus, waardoor je bijna geen controle hebt over de belichting.
Zoals je in het bovenstaande diagram kunt zien, bestaan er andere modi in het midden van het spectrum. Deze modi – Sluiterprioriteit, diafragmaprioriteit, en Programmamodus – geven u sommige mate van controle, maar je camera doet ook veel werk. Met Aperture Priority kun je bijvoorbeeld het diafragma en de ISO regelen terwijl de camera de juiste sluitertijd bepaalt voor een goede belichting.
Dus hoe zit het met de programmeermodus? Wat doet het?
De programmamodus bevindt zich ergens tussen de diafragma- / sluiterprioriteit en de automatische modus, en het werkt als volgt:
Jij stelt de ISO in, terwijl je camera het diafragma en de sluitertijd instelt.
(Onthoud: de ISO verwijst naar de gevoeligheid van uw camerasensor, het diafragma verwijst naar de lensdiafragmagrootte en de sluitertijd verwijst naar de tijdsduur dat de sluiter licht vangt.)
De programmamodus geeft je ook controle over andere camerafuncties, zoals belichtingscompensatie, maar daar kom ik later op terug. Onthoud voor nu dat de programmamodus je ISO-controle geeft, maar het diafragma en de sluitertijd aan je camera overlaat.
(In feite wordt de programmamodus soms “ISO-prioriteit” genoemd.)
Wanneer is de programmeermodus nuttig?
Hoewel de programmamodus lang niet zo populair is als diafragmavoorkeuze of sluiterprioriteit, kan het een groot verschil maken voor uw fotografie – u moet alleen weten wanneer u het moet gebruiken.
In wezen werkt de programmamodus het beste als u om de ISO geeft, maar u niet doen let op de sluitertijd en het diafragma. Dit komt ofwel omdat je weet dat je camera automatisch voldoende sluitertijd- en diafragmawaarden geeft of omdat deze instellingen het eindresultaat niet op een zinvolle manier beïnvloeden.
Dus als je buiten fotografeert en je wilt zo min mogelijk ruis produceren in je foto’s, dan kun je de programmamodus selecteren, een lage ISO kiezen en je camera de rest laten doen.

Ik schoot dit met behulp van de programmamodus, waarmee ik mijn belichtingsinstellingen meteen kon aanpassen.
Of als u fotografeert onder krachtig kunstlicht, kunt u uw camera vertellen om de ISO laag te houden en erop vertrouwen dat hij de resterende belichtingsvariabelen vastlegt.
Kort gezegd:
Als u alleen de ISO wilt aanpassen, bent u klaar. Zet je camera in de programmeermodus, wijzig de ISO en focus op het samenstellen en kadreren van je foto’s in plaats van na te denken over het diafragma, de sluitertijd en de algehele belichting.
Maar dat is niet het enige gebruik van de programmamodus. Zie je, de programmeermodus is ook geweldig overgang modus. Als je je fotografische vaardigheden wilt verbeteren, maar je zit nog steeds vast in de Auto-modus, kun je proberen te levelen naar de Programma-modus; je kunt het dan gebruiken als een opstap naar diafragmaprioriteit, sluiterprioriteit en nog veel meer.
Programmamodus: voorbij de basis
Op dit punt zou u vertrouwd moeten zijn met de basisprincipes van de programmamodus: u stelt de ISO in, uw camera doet de rest.
Maar als je wat dieper graaft, zul je veel meer handige functies vinden om te ontgrendelen in de programmeermodus. Veel van deze kunnen je helpen de foto te maken die je wilt, in plaats van de foto die je camera denkt dat je wilt. Op deze manier is de programmeermodus als de late-night infomercial-versie van Auto; het behandelt alle ingewikkelde dingen voor je, maar eindigt met een, “Wacht, er is meer!”
Ten eerste kunt u in de programmeermodus belichtingscompensatie om eventuele belichtingsfouten te corrigeren. Door de belichtingscompensatie in de ene richting aan te passen, kun je je camera dwingen om helderdere foto’s te maken, en door deze in de andere richting aan te passen, krijg je het omgekeerde.
Stel, je maakt een foto van sneeuw en het blijkt te donker te zijn. Met een beetje belichtingscompensatie kun je de natuurlijke helderheid van de sneeuw terugbrengen (merk op dat je kan niet doe dat in de automatische modus).
En u kunt tal van andere camera-instellingen aanpassen in de programmeermodus, waaronder: witbalans, meetmodus: (full/center/spot), focuspunt en of je camera de flitser moet gebruiken.
(Vergelijk dit met de Auto-modus, en je zou het nut van de bescheiden kleine P-markering op de modusknop van je camera moeten beginnen te zien.)
Natuurlijk is de programmeermodus niet altijd de juiste keuze. Soms wil je je sluitertijd of je diafragma onafhankelijk aanpassen, in welk geval een van de Priority-opties, of zelfs de handmatige modus, de juiste keuze is.
Maar als ISO alles is, probeer de programmeermodus dan eens.

Fotograferen in de programmamodus gaf me een goede algehele belichting, maar ik vond het niet leuk dat de microfoon zo donker was.

Ik schakelde over op spotmeting, nam de foto opnieuw en kreeg wat ik wilde. Programma biedt deze flexibiliteit, terwijl Auto dat niet doet!
Programmamodus: laatste woorden
De programmamodus is een handige kleine optie, ook al wordt deze vaak overschaduwd door Handmatig, Diafragmaprioriteit en Sluiterprioriteit.
Dus de volgende keer dat je niet wilt opgeven alle controle over je camera maar ook niet alles zelf willen doen, overweeg dan de programmeermodus. U vraagt zich misschien af: “Moet ik het diafragma aanpassen? En moet ik de sluitertijd aanpassen?”
Als het antwoord “Nee” is, dan is de programmeermodus waarschijnlijk de beste optie!
Nu aan jou:
Gebruik je de programmeermodus? Ben je van plan om het te gaan gebruiken? Waarom of waarom niet? Wat denk je er van? Deel uw mening in de reacties hieronder!
creditSource link