11 Compositietips voor voedselfotografie (voor overheerlijke resultaten)

Wil je je composities voor foodfotografie verbeteren? U bent hier aan het juiste adres.

In dit artikel ga ik mijn favoriete compositietips delen – voor het arrangeren en stylen van eten, ja, maar ook voor het toevoegen van creatieve accenten die je een ultraprofessionele uitstraling geven.

Dus of je nu een complete beginner bent die net begint in voedselfotografie, of je bent een meer ervaren fotograaf die op zoek is naar tips om de compositie te verbeteren, deze gids helpt je op weg.

Beginnend met tip #1:

1. Verander je hoek voor een ongewoon perspectief

Beginnende foodfotografen fotograferen het eten vaak rechtdoor, alsof ze met hun camera aan tafel zitten of staan.

En hoewel zo’n aanpak kan werken, kan het ook een beetje plat vallen. Overweeg in plaats daarvan een ander perspectief, een perspectief dat de meest interessante delen van het eten zal versterken of belangrijke elementen zal benadrukken.

Een rechte benadering, waarbij je van bovenaf fotografeert, met de sensor evenwijdig aan de plaat, is bijvoorbeeld een geweldige manier om te laten zien alle van het eten, plus het kan wat artistieke flair toevoegen.

Als alternatief biedt het fotograferen van laag naar beneden of vanaf de zijkant de kijker een nieuwe hoek om te overwegen en worden de details van het eten benadrukt.

frambozen op zwart

2. Overweeg oriëntatie (portret versus landschap)

Zoals je ongetwijfeld weet, kun je eten fotograferen in staande of liggende stand, maar houd je camera niet in één positie en stop ermee.

Denk in plaats daarvan goed na over welke oriëntatie het eten het beste benadrukt en uw compositie het beste omkadert.

Persoonlijk denk ik dat landschapsgeoriënteerde afbeeldingen er vaak geweldig uitzien om prachtige composities te laten zien. Maar probeer je camera te draaien en kijk of een verticale opname ook goed werkt. Het kan zijn dat een verticale compositie de foto juist verbetert door afleidende elementen rond het centrale thema te elimineren.

cookies uiteengezet op doek voedsel fotografie compositie

3. Gebruik de regel van derden voor goed georganiseerde voedselsamenstellingen

Het is een fotografieklassieker, maar met een goede reden. Dus als je moeite hebt om mooie composities te bedenken, waarom probeer je dan niet de regel van derden?

Zie je, de regel van derden werkt door je afbeelding in derden te verdelen (via rasterlijnen). Het stelt voor dat je je hoofdonderwerp en andere compositorische elementen in lijn brengt met deze rasterlijnen; op die manier voelt het hele beeld zowel evenwichtig als dynamisch aan.

Ik heb de kommen hier bijvoorbeeld langs rasterlijnen geplaatst voor een aangename compositie:

kommen zorgvuldig gearrangeerde compositie

4. Breek de regel van derden

Het is belangrijk op te merken dat de regel van derden alleen een voedselfotografie is richtlijn, niet een echte regel – u hoeft zich dus zeker niet aan de voorwaarden te houden.

Regels zijn er tenslotte om gebroken te worden! Wees niet bang om etenswaren te verplaatsen en verschillende composities uit te proberen. Probeer je hoofdonderwerp op verschillende locaties te plaatsen, weg van de regel van derden rasterlijnen en kruispunten, en kijk wat je krijgt. Wie weet; misschien kom je een compositie tegen waar je echt van houdt!

Pro-tip: het plaatsen van het hoofdonderwerp in het midden of enigszins uit het midden werkt over het algemeen goed. Het leidt het oog van de kijker rond de afbeelding en vervolgens naar het hoofdonderwerp:

de regel van derden gebroken met gecentreerd brood

5. Overweeg om elementen aan de compositie toe te voegen

De objecten die u naast uw hoofdonderwerp plaatst, zijn essentieel voor het maken van prachtige composities.

Natuurlijk is het belangrijk om een ​​hoofdvoedselelement te hebben, maar je moet ook extra items toevoegen om de scène boven het gewone uit te tillen.

Enkele voorbeelden van items om op te nemen zijn extra etenswaren, garnituren om het hoofdonderwerp op te fleuren, bestek zoals een mes en vork, en zelfs kookgerei.

borden met eten
Als je gerechten rond het hoofdonderwerp fotografeert, moet je ver genoeg gaan om alles in beeld vast te leggen.

6. Voeg rekwisieten toe

In de vorige tip raadde ik aan om kleine extra elementen toe te voegen, zoals bestek of garnituren.

Maar als je echt wilt verdubbelen en unieke afbeeldingen wilt maken, kun je ook proberen om rekwisieten. Ik heb het niet over stukjes eten, maar over objecten, zoals schalen, planten, potten, rustieke dozen en dergelijke.

Probeer de items zo te rangschikken dat je ze kunt laten zien – in plaats van te verhullen! – je hoofdgerecht.

7. Herschik de elementen (buiten het normale)

Vaak is de natuurlijke manier om voedselelementen te rangschikken zoals een chef-kok of ober zou doen:

Eten op het bord, mes opzij, een glas achterin, etc.

Maar om een ​​meer opvallende compositie te creëren, raad ik je aan het te mixen. Verplaats enkele items naar a verschillend in het kader plaatsen. U kunt bijvoorbeeld het mes voor het eten uittrekken, zoals ik hier deed:

toast food fotografie compositie

Echt, het belangrijkste is om te experimenteren; test verschillende composities, gebruik je creativiteit en maak vervolgens de foto die je het mooist vindt!

8. Gebruik patronen

Als foodfotograaf zijn patronen je vriend.

En terwijl je dat niet doet altijd patronen in je foto’s nodig hebt, kun je ze gebruiken om je eten creatief te benadrukken. U kunt bijvoorbeeld een partij gebakken goederen in een opvallende opstelling neerzetten, of u kunt uw hoofdonderwerp omcirkelen met een selectie van verschillend gekleurd fruit.

De sleutel is om een ​​volgorde of structuur te creëren die het hoofdgerecht op creatieve wijze benadrukt. Zo weet de kijker waar hij moet kijken – en is ook onder de indruk van je kunstenaarschap.

9. Gebruik negatieve ruimte

Hier is nog een beproefde compositietechniek voor voedselfotografie:

Gebruik maken van negatieve ruimte op jouw afbeelding.

Negatieve ruimte verwijst naar het deel van uw frame dat vrij is van elementen of rekwisieten, zoals een kale tafel, een stuk stof, enz.

En hoewel extra elementen en rekwisieten er leuk uit kunnen zien, is negatieve ruimte een geweldige manier om de kijker aan te moedigen zich op het hoofdgerecht te concentreren zonder de extra afleiding die rekwisieten brengen. Plus, meer negatieve ruimte zorgt voor meer vereenvoudigd composities, wat over het algemeen een goede zaak is.

stapel brood

10. Schiet specifieke delen van het eten

Niet al je eten hoeft in elke afbeelding te staan.

Dus in plaats van uit te zoomen om het hele gerecht te fotograferen, kun je dichtbij komen en delen van het eten vastleggen. Benadruk overheerlijke details die er geweldig uitzien voor de kijker, maar zorg ervoor dat je je composities zorgvuldig structureert; het doel is om het hoofdonderwerp te laten opvallen tegen de rest van de opname.

11. Gebruik natuurlijk en kunstlicht

Wist je dat licht uw foodfotografie-composities aanzienlijk kunnen beïnvloeden? Het is waar. Licht kan volume toevoegen, schaduwen creëren en verschillende elementen benadrukken (of minder benadrukken).

Dus voordat je aan de slag gaat, moet je nadenken over het licht dat aanwezig is in je foodfotografie-locatie. Observeer hoe het licht valt en vraag jezelf af: ziet het er natuurlijk uit? Is het licht te fel of te donker?

Sterk direct licht kan bijvoorbeeld je composities verpesten door het eten te fel te maken. Dus als je met direct licht wordt geconfronteerd, probeer dan je eten te verplaatsen om dit harde licht te vermijden, of plaats je hele compositie in de schaduw om een ​​evenwichtiger beeld te creëren.

In situaties waar er niet genoeg natuurlijk licht is, moet je je composities op een andere manier opfleuren. Een oplossing is kunstlicht; overweeg het gebruik van een flitser, of zelfs een lamp of vaste kamerverlichting, om meer helderheid toe te voegen en het onderwerp lichter te maken.

strikken gerangschikt op blauw
Door eten en drinken in de schaduw te plaatsen, kunnen de harde schaduwen die door direct zonlicht worden geproduceerd, worden geëlimineerd.

Samenstelling foodfotografie: conclusie

De compositie van voedselfotografie kan uw afbeeldingen van voedsel maken of breken, dus u moet goed op deze tips letten.

Dat gezegd hebbende, vergeet niet om creatief te zijn; als je een van deze tips niet leuk vindt, negeer het dan! Voedselsamenstelling en styling is een persoonlijke keuze en is geheel subjectief. Er is geen goede of foute manier om dingen te fotograferen – zorg er dus voor dat je met deze tips in balans bent met je eigen visie; op die manier kunt u afbeeldingen maken die er geweldig uitzien, en waarvan je houdt.

Nu aan jou:

Welke van deze compositietips is jouw favoriet? Heb je zelf nog tips om toe te voegen? Deel ze in de reacties hieronder!

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Omtefotograferen
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart